11. december 2018
Het is niet voor het eerst dat ik in mijn leven ontdek dan mijn manier van denken en werken op dat moment aansluit bij een al veel langer bestaande beweging of denkpatroon, waarvan ik werkelijk nog nooit had gehoord. De laatste jaren is mij dit weer eens overkomen toe ik hoorde van de Slow Wine beweging in Italië. Natuurlijk kende ik de Slow Food movement, maar dit onderdeel ervan was nieuw voor mij.

06. augustus 2018
In de vorige blog heb ik kort samengevat willen aangeven dat biologisch werken en duurzaam natuurlijk werken in de wijnbouw niet automatisch met elkaar overeen komen. Nu wil ik hier graag wat dieper op in gaan. Want ook ik proef natuurlijk vele mooie biologische wijnen. En voor die wijnfamilies heb ik grote bewondering. Mits het gaat om de gepassioneerde biologische wijnboeren, die het niet als een marketingtruc gebruiken, zoals tegenwoordig op steeds grotere schaal gebeurd.

15. juni 2018
In de media lezen we steeds meer berichten over biologische wijnen en over duurzame wijnbouw. Zelf bezoek ik vrij intensief biologische, biologisch werkende (maar bewust zonder certificering), en intelligent duurzame wijnboeren. Al mijn wijnboeren proberen, gegeven de omstandigheden, zo goed mogelijk te werken. Ik selecteer ze immers op hun filosofie en op de kwaliteit van hun wijnen met een hoge prijs-/plezier verhouding.

14. mei 2018
Toevallig het onderwerp van mijn afstudeerthesis. Dus vervolgens heb ik hiervoor een themaproeverij bedacht. Klimaatverandering heeft grote effecten in de wijngaarden, zeker in die van de meer noordelijk gelegen wijnstreken als de Bourgogne en ook de Beaujolais. De ontwikkeling van knop tot oogst van de druivenstruik gaat gemiddeld 2 weken sneller, dan 30 jaar geleden.

19. november 2017
Toen in mei 2012 een ervaren coach mij erop wees dat, als ik sprak over mijn wijnhobby, mijn ogen gingen twinkelen, had ik het vervolg absoluut niet kunnen voorzien. Natuurlijk had ik deze hobby op dat moment al een kwart eeuw, maar dat je je op deze manier in wijn kon verdiepen was mij volslagen onbekend!

16. november 2017
Wist je dat de wijndruivenstruik de optimale getuigenis-plant is voor klimaatverandering? En dat de meeste, nu beroemde, wijnstreken in de wereld aankoersen op een voor wijnbouw minder of geheel ongeschikt klimaat?

21. oktober 2017
Misschien wel mijn ontdekking van het jaar: wijnen gemaakt van druiven afkomstig van oude stokken hebben mijn voorkeur en nemen in mijn assortiment een stevige plek in!