Blog #4 Klimaatverandering kun je proeven in de wijn?!

Toevallig het onderwerp van mijn afstudeerthesis. Dus vervolgens heb ik hiervoor een themaproeverij bedacht. Klimaatverandering heeft grote effecten in de wijngaarden, zeker in die van de meer noordelijk gelegen wijnstreken als de Bourgogne en ook de Beaujolais. De ontwikkeling van knop tot oogst van de druivenstruik gaat gemiddeld 2 weken sneller, dan 30 jaar geleden. Dit zegt iets over de samenstelling van de druif. Ook kan de samenstelling van de wijn en de geuren en smaken erin sterk veranderen. Zo doen veel wijnen uit het voor de Beaujolais geroemde jaar 2015 eerder denken aan Rhône of Languedoc-wijnen, met de nodige fruittannines en met de geur en smaak van zwart in plaats van rood fruit.

 

Het grootste effect van klimaatverandering in de wijngaarden komt echter niet van de geleidelijke temperatuurverhoging, maar van de snelle toename van wat genoemd wordt “freak weather events”. Zoals zachte winters, gevolgd door vorst in april en mei; andere vormen van vorst die de midden-hoog gelegen topwijngaarden aantast, die normaal gespaard bleven. Maar vooral ook door de toename van mega-heftige hagelbuien, met korrels uit tafeltennisballen, die enorme schade aanrichten, die het voortbestaan van wijnbedrijven kan aantasten in een streek als de Beaujolais. Net nu de wijnen daarvan snel weer populairder worden in Nederland (2017: +48,4% import). Een van mijn favoriete Bourgogne 1e Crus die ik importeer, een Beaune 1e Cru Clos du Rois, is in 2016 door vorstschade door mijn wijnfamilie in het geheel niet geproduceerd. Dat betekent voor hen een enorme kostenpost.

 

Het proeven van klimaatverandering op zich is trouwens nog wel een dingetje. Immers bij klimaat gaat het over het gemiddelde weer over een periode van minimaal 30 jaar. Als we het over een jaargang in een wijnregio hebben dan kijken we naar het weer van iets minder dan 1 jaar. Alleen kun je een wijn van afgelopen jaar niet goed op klimaat vergelijken met die van 30 jaar terug vanwege de veroudering van de wijn, die deze vergelijking volledig scheef trekt. Toch heb ik gemerkt dat het goed mogelijk is om dezelfde wijnen uit echte nieuwe klimaatjaren blind te proeven tegenover wijnen uit dezelfde wijngaarden van meer traditionele klimaatjaren.

 

Dit levert overigens opmerkelijke uitkomsten op, zo is inmiddels mijn ervaring. Voor regio’s als de Bourgogne en de Beaujolais wordt en veelal van uitgegaan in de wijnliteratuur dat klimaatverandering tot betere, meer in de smaak vallende, wijnen leidt. In de praktijk, al proevende dus, blijkt dit echter lang niet altijd het geval. De enige manier om dit zelf mee te maken is met de klimaatveranderingsproeverij die ik in eerste instantie voor Urgenda heb ontwikkeld. En die bied ik jou en jouw vrienden, kennissen of familie in West-Nederland of Utrecht graag aan!

Reactie schrijven

Commentaren: 0