Duurzame wijnfamilies

Eigenlijk delen al mijn wijnfamilies hetzelfde geheim: mooie wijn wordt primair in de wijngaard gemaakt. Daar wordt dan ook spijkerhard gewerkt. Alleen (want de partner heeft vaak een full time baan) of samen met elkaar. Materieel rijk worden ze daar niet van, maar het werk geeft een grote trots en dat is ook veel waard. Zie hieronder de meeste wijnfamilies van wie ik importeer, deze zijn voornamelijk afkomstig uit:

Bourgogne

misschien wel de moeilijkste streek om betaalbare, zeer goede wijnen te vinden. Toch importeer ik hiervan:

uit de Côte d’Or: domaine Cornu-Camus in Echevronne: harde werkers, die handmatig oogsten, met mooie witte en rode Bourgognes als resultaat. Vooraanstaand in de Hautes Côtes in zowel rood als wit, speciaal in hun Pernand-Vergelesses Villages  in zowel wit als rood en 1e Cru, met als topwijn hun rode Beaune 1e Cru Clos du Roi.  

www.domainecornucamus.fr


uit de Maçonnais: domaine Gérald Talmard in Uchizy: groter  dan mijn andere domeinen, maar dat is nodig om de investeringen in het zelf maken van hun heerlijke jaargang Crémant de Bourgogne, Blanc de Blancs te kunnen doen. Uitstekende, frisse Chardonnay wijnen, die elk jaar prijzen scoren.


Beaujolais

Domaine Franck Chavy in Régnié-Durette is mijn favoriete wijnboer als het gaat om doorlopende innovatie, met als doel het maken van de beste wijn. Hij staat eigenlijk elk jaar in de Franse Guide Hachette. Het domein is een voorbeeld van Bourgondisch wijnmaken in de Beaujolais: hij werkt met een hoge plantdichtheid en lange maceratietijden. Dit resulteert in volle wijnen, die zich op de fles nog mooi doorontwikkelen. Ook in magnumflessen verkrijgbaar, voor gedenkwaardige feesten en diners. Website: www.franckchavy.fr


Domaine Dominique Jambon in Lantignié, fruitigere, wat zwoelere wijnen, die veel liefhebbers bekoren. De kelders van Dominique zijn spic en span. Zijn Morgon- en Régnié-wijnen staan geregeld bij de beste van deze appellaties. Maar hij maakt ook Terre d’Argile, een heerlijke droge witte Chardonnay-wijn en mijn favoriete rosé,  van Gamay-druiven.  Dit zijn wijnen die nooit vervelen en die je maar beter in huis kunt hebben. Geen website, want het grootste deel van zijn wijnen wordt nog door handelaren gekocht.


Domaine David Boulet in Juliènas. De ontdekking van het jaar, gevonden in een Beaujolais-tijdschrift. Tijdens het jaarlijkse Cru feest bleek zijn Juliènas Vieilles Vignes 2015, van 70-jarige stokken, een zalige, fruitige, Cru te zijn, met een flinke body: heerlijk dus en meteen geïmporteerd. Veel handwerk en een enorme liefde voor het vak, plus het aanbod om in Nederland proeverijen te organiseren. That’s the spirit. Ga ik dus verder mee praten, want dit is een gedreven familie.


Rhône

blijft een zeer interessant gebied, zowel Zuidelijk als Noordelijk, al grijpt de klimaatverandering er wel stevig in hier. Vandaar dat mijn domeinen hier hoger gelegen zijn: elke 100 meter stijging geeft een daling qua temperatuur van minimaal 0,6 graden en dat is hier voor het verkrijgen van kwalitatieve topdruiven steeds meer nodig.

Domaine de Magalanne in Signarques van de gebroeders Crouzet. Ik had een verzoek gekregen voor een goede witte Rhône van de druivencombinatie Marsanne/Roussanne en las over dit domein in de Guide Hachette. Niet het meest indrukwekkende domein om te bezoeken, maar op de deur van de proefruimte zaten wel ongeveer alle jaarlijkse bordjes van de beste wijngidsen. Wel hele aardige en gastvrije mensen die heerlijke Côtes du Rhône in drie kleuren maken, die in Nederland zeer in de smaak vallen. Met hun wijnen kun je prima het jaar, inclusief het buitenseizoen door.


Domaine de Durban in Beaumes-de-Venise van de familie Leydier. Hoog boven het dorpje bevindt zich dit domein, dat via krappe en steile wegen bereikbaar is. Een uitdaging met de Duurzaam Bourgogne-bus dus. Bekend van hun heerlijke Muscat de Beaumes de Venise, in Nederland als dessertwijn gedronken, maar bij hen als aperitief in de namiddag. Echter hun Beaumes de Venise Rouge van oude stokken is een heerlijke Zuid-Franse wijn, verkrijgbaar in diverse flessenmaten en ook hun droge Muscat en Viognier-wijnen zijn prima.  www.domainedurban.com


Piemonte

van velen die niet de echte toeristische paden willen volgen een lievelingsgebied en de streek waar de meest nobele Italiaanse druif staat aangeplant: de Nebbiolo.

Azienda Agricola Botto in Montá van de Botto broers. Nu nog een mini-domein van slechts 3 hectare, met een jaarlijkse productie van minder dan 10.000 flessen, maar met grootste plannen, waar ik hen graag mee bijsta. Want wat een heerlijke Nebbiolo, Barbera en Arneis-wijnen vind je hier voor prijzen die in de streek als zeer betaalbaar worden omschreven. De Arneis, met de hoogste Italiaanse kwaliteitsaanduiding (DOCG) is nu eens een aardige volle Italiaanse witte wijn, die breed inzetbaar is. De Barbera d’Alba schenken we thuis bij pastagerechten, het liefst als er tomaat in verwerkt is. De topwijn, de Roero Valnebiera 100% Nebbiolo DOCG, wordt op kleine houten vaten meer dan twee jaar opgevoed. Het resultaat is een soort van mini-Barolo, maar dan wel één die een stuk sneller op dronk is. Echt een mooi voorbeeld van een vino di meditazione: een wijn die je nipt met kleine slokjes om de ontwikkeling in smaak en geur goed mee te kunnen maken! www.bottovini.it


Azienda Agricola Gabutti Boasso in Serralunga d’Alba. Franco Boasso en zijn zonen staan momenteel aan het roer van deze traditionele Barolo-producent. Oorspronkelijk was ik op zoek naar een goede producent van Moscato d’Asti en werd ik op deze familie gewezen. Hun Moscato is inderdaad er goed, maar in wit is hun Arneis ook zeer aantrekkelijk. Hun Dolcetto-wijn, vol in smaak met lichte tannines, is een wijn die je het jaar door kunt drinken. Hun Langhe Rosso blend van 3 rode druiven is aardig complex. De topwijnen zijn hier de Barolo Crus Gabutti en Margheria. Een beetje om de beurt ontvangen zij jaarlijks de hoogste onderscheidingen in de Italiaanse wijngidsen. Ik vind de eerste wat mannelijker dan de tweede. Dit zijn, in tegenstelling tot de Roero van de familie Botto, wel wijnen die bij voorkeur een paar jaar opgelegd moeten worden. Maar je kunt ze ook jonger drinken bij gerechten die vragen om een aardig tegengewicht van tannines en een zware wijn. www.gabuttiboasso.com


Op verzoek importeer ik natuurlijk ook uit andere wijngebieden in de omgeving: documenten, transport, accijns, btw-opgave en dergelijke: er komt aardig wat kijken voor het groter importeren van je vakantiewijn. Dat neem ik bijvoorbeeld graag van je over.