Blog #2 Klimaatverandering kun je proeven! A taste of climate change!

Robbert Jan Piet - weinakademiker,

Wist je dat de wijndruivenstruik de optimale getuigenis-plant is voor klimaatverandering? En dat de meeste, nu beroemde, wijnstreken in de wereld aankoersen op een voor wijnbouw minder of geheel ongeschikt klimaat? En dat het niet zozeer de temperatuursverhoging is die fnuikend is, maar nog veel meer de grote toename van “freak weather”, zoals lentevorst en vreselijke hagelbuien? En dat de smaak van jouw lievelingswijnen echt aan het veranderen is, als je althans van echte wijn houdt? Daarbij aantekenende natuurlijk dat het leven tekort is om slechte wijn te drinken en dat je dat je lichaam vanzelfsprekend ook niet wilt aandoen …

 

A taste of climate change: zo heet mijn nieuwe thema-proeverij. Inderdaad voortgekomen uit wat ik ontdekt heb tijdens het schrijven van mijn thesis over Klimaatverandering in de Beaujolais in 2017. En dat is, eerlijk gezegd, eigenlijk wel heel veel en sterk verontrustend.

 

Daar hoort natuurlijk een verhaal bij. Maar dat wil je ook kunnen proeven in het glas. Nu gaat klimaatverandering over periodes van minimaal 30 jaar. Het is echter lastig om jonge wijnen met die van een dergelijke leeftijd te vergelijken, omdat dan ook factoren als veroudering sterk meespelen. Gelukkig kun je, als je nu de wijnen uit de “nieuwe klimaat”-jaren vergelijkt met die van de traditionelere jaren, al veel ontdekken van de geur- en smaakverandering die nu al optreden. Opeens proef je bijvoorbeeld , in plaats van rood fruit, zwart fruit in je glas of zit er aardige tannine in een wijn die bekend staat om het lage tannine-gehalte. Of is een als licht bekend staande wijn opeens een paar procent in alcohol gestegen. Dat is heel apart om mee te maken en de oorzaak is een volstrekt natuurlijke: klimaatverandering.

 

Nu weten we natuurlijk dat er nog steeds mensen zijn die twijfelen aan het verschijnsel klimaatverandering en de gevolgen en dat zij veel ruimte in de media krijgen om dit uit te spreken. Mijn simpele recept ertegen: ga er eens met een ervaren wijnfamilie, al vele generaties in de wijn, over praten. Zij kennen de natuur van haver tot gort en werken er de hele dag in. Hun onderlinge gesprekken gaan hier al jaren over. Nog nooit, maar dan ook echt nooit, ben ik een wijnboer tegengekomen die klimaatverandering en de gevolgen ervan ontkent. Blijkbaar kan slagen alleen stadsmensen, die volledig van de natuur zijn afgesneden, hierin.

Wat speelt er in een streek als de Beaujolais, waar de steeds meer geroemde, maar gelukkig nog betaalbare Beaujolais Crus vandaan komen, ook zo populair onder de 20’ers en 30’ers, die deze wijnen al ontdekt hebben? Primair gaat het inderdaad wel om de opwarming, die ervoor gezorgd heeft dat tussen het einde van de jaren 80 en nu, de periode tussen de bloei van de druivenstruik en de oogst van gemiddeld 100 dagen, verkort is tot ongeveer 86 dagen. Dit heeft grote betekenis voor de interne samenstelling van de druif en dat kun je zeer goed proeven, zoals ik je graag laat vaststellen. Daarnaast, al kunnen we dit niet proeven, leidt de combinatie van zachte winters met vorst in april en mei tot enorme vorstschade in de topwijngaarden. Mijn lievelings Bourgogne van het moment, een Beaune 1e Cru Clos du Roi, is daardoor bijvoorbeeld in 2016 in het geheel niet geproduceerd. En aangezien ik met ambachtelijk werkende familiebedrijven samenwerk, zie ik dat zij daar grote schade door lijden. En wat dacht je van 4 keer per jaar in 2017 vreselijke hagelbuien met hagelkorrels als golfballen zo groot in vooral het zuidelijke Beaujolais Cru gebied? Ook hier is de oogst vaak beperkt tot 20-35% van het normale.

 

Daarom heb ik enorme bewondering voor deze families die, ondanks deze tegenslagen, toch doorgaan op hun weg van het maken van pure, ambachtelijke wijnen, waar zij zeer trots op zijn en die ze mij voor een eerlijke prijs verkopen. En die ik dus voor een eerlijke prijs aan jullie doorverkoop. Kortingen die ik krijg, geef ik door en soms ook moet een inkoopprijs iets omhoog, maar dat kun je je, gelet op het bovenstaande, dan ook volledig voorstellen. Al blijft de prijs-plezierverhouding altijd hoog!

 

Van opgeven willen deze wijnfamilies niet weten, ondanks de heftige gevolgen van klimaatverandering. Steeds meer zie je jonge wijnboeren samenwerken om de beste wegen naar de toekomst en naar duurzaamheid te vinden: zij verdienen onze steun en daarom laat ik je bijzonder graag met hun wijnen en de invloed van klimaatverandering daarop, kennismaken: ik beloof je: het is een Duurzaam Bourgondische ervaring!!!

Reactie schrijven

Commentaren: 0